Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Emlak Danışmanlığı mesleğini disiplin altına almak ve korsan emlakçılığı ortadan kaldırmak amacıyla çıkarılan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği, 5 Haziran tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında yayınlanan maddeler yasal emlakçıyı ve müşteriyi korurken, korsan emlakçıları zora sokacak.
YETKİ BELGESİ OLMAYANA RUHSAT YOK
İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. Düzenlemenin bu hükmü için 3 aylık geçiş dönemi öngörüldü.
HİZMET BEDELİ DÜŞÜRÜLDÜ
Yönetmelik ile birlikte komisyona yüzde 4 sınırlama getirildi. Buna göre alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı KDV hariç yüzde 4’ten fazla olamayacak. Kiralamalarda ise emlakçı bir aylık kira bedelinden fazla komisyon alamayacak. Daha öncesinde evini satan ve alandan yüzde 3+3 komisyon alınıyordu.
“MESLEKTAŞLARIMIZ ADINA GÜZEL BİR GELİŞME”
Çıkarılan yönetmelik ile ilgili açıklamalarda bulunan Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Sert, “Bu müjdeyi sektör olarak disiplin altına alan yönetmeliği sevinçle bekliyorduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızla ve diğer mesleki kuruluşlar ile yürütmüş olduğumuz çalışma nihayet gerçekleşti. Uzun yıllardır beklenen ve Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri var olan mesleğimiz tüm meslektaşlarımız adına güzel bir gelişme. Biz yönetmeliğin hep çıkacağı inancıyla hareket ederek, çalışmalarımızı devam ettirdik. Devletimizin yetkili kurumlarıyla devamlı koordinasyonumuzu sağladık. Ankara, İstanbul ve Türkiye’nin değişik yerlerinde yapmış olduğumuz toplantılar ve en son Ankara’da geniş katılımlı gerçekleşen çalıştayda seçimlerden önce bunun yürürlüğe gireceğini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerimiz belirtmişti.” dedi.
Yönetmeliğin içeriği hakkında daha detaylı bilgi veren Sert, “Artık bu düzenlemeyle Lise mezunu altında öğrenim gören vatandaşlarımız bu mesleği mevcut resmi olarak yapanlar hariç yapamayacaklar. Kurslarımızda artık lise mezunu şartı arayacağız ve bundan sonra Mesleki Yeterlilik belgesi ile Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından Lisans alınarak ancak bu meslek icra edilebilecek. Aynı iş yerinde farklı bir iş yapılamayacak. Sözleşme imzalamadan işlem yapılamayacak ve sözleşmeyi iyice okutup açıklayacak. Sektöre yeni girecek olan Lise mezunları yine açacak olduğumuz kurslarda eğitimlerini alarak Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavlarına girecekler ve İl Ticaret Müdürlüklerine lisans başvurusunda bulunacaklar.
Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinde başta Devlet ve Hükümet yetkililerimizle Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi, Müsteşar yardımcımız Sayın İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdürümüz Sayın Adnan Yalkın, İç Ticaret Genel Müdürümüz Sayın Adem Başar, Perakende ve E-ticaret Daire Başkanımız Sayın Soner Kaya ile Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanımız Sayın Rıza Kaymakçı ile tüm federasyon, oda, dernek başkan ve yönetimlerine ve meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu