Psi̇ki̇yatri̇ Kli̇ni̇ği̇nde  Ekt Ci̇hazi Kullanilmaya Başlandi.

Psi̇ki̇yatri̇ Kli̇ni̇ği̇nde Ekt Ci̇hazi Kullanilmaya Başlandi.

31 Aralık 2019 15:00
Psi̇ki̇yatri̇ Kli̇ni̇ği̇nde  Ekt Ci̇hazi Kullanilmaya Başlandi.
0

BEĞENDİM

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde Türkiye’deki standartlara uygun Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) cihazı kullanılmaya başlandı.
Kurumumuzda hizmete giren ve halk arasında şok tedavisi diye bilinen Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) yöntemi sayesinde birçok psikiyatri hastası artık farklı illere gitmeden Muğla’da tedavi olabilecek.
EKT Nedir?
Halk arasında “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” olarak da bilinen Elektrokonvülsif Tedavi (EKT), 1938’den beri belli psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenli ve etkili bir tıbbi tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Hangi durumlarda uygulanır?
Öncelikle ağır depresyonda, intihar riskinin yüksek olduğu, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı ya da yan etkiler nedeniyle istenilen dozlara çıkılamayan durumlarda önerilmektedir.
Önerilen diğer durumlar ise; Şizofrenide akut alevlenme, bipolar bozukluk, mani, karma dönemler dahil
Hızlı ve kesin yanıt ihtiyacı,
Alternatif tedavilerin risklerinin yararlarına ağır basması,
Geçmişte ilaçlara yetersiz veya EKT’ye iyi yanıt öyküsü ve Hasta tercihi.

EKT öncesi yapılan hazırlıklar nelerdir?
Standart fizik, nörolojik ve anestezi muayene ile eksiksiz tıbbi öykü yer almalıdır. Bir takım kan tetkikleri ve gerek görülürse kalp grafisi, MR gibi tetkikler istenebilir.
Anestezi almasında ve EKT uygulanmasında sakınca olup olmadığı anestezi uzmanı tarafından değerlendirilir. Gerek görülmesi durumunda ilgili uzmandan konsültasyon istenir.
EKT nasıl uygulanır?
Bir anestezi uzmanı ve bir psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkanı veren bir tedavi odasında sedyede yatan hastada öncelikle kas gevşemesi ve uyku sağlayan anestezi ilaçları verilerek uyutulur ve ağrı duyması engellenir.
Daha sonra hastanın alnına yerleştirilen iki elektrottan birkaç saniye süre ile elektrik akımı verilir. Bu akım ile beyinde ritmik bir elektrik aktivitesi oluşur ve beyin kimyasalları salınır. İşlem yaklaşık 5 dakika sürer, işlemin bitmesi sonrasında tedavi ekibi yaklaşık 15-20 dakika süreyle hastanın tamamen uyanması sırasında yanında bulunurlar.
Tedavilerin sayısı ve sıklığı nasıl olmakta?
EKT seansları genellikle haftada 2 veya 3 kere uygulanır. Genellikle depresyonda 6 ila 12 seans ( 20 seansa kadar uygulamak mümkündür) uygulanır. Hasta azami tedavi yanıtı olduğu düşünülen düzeye ulaşana kadar tedavi devam etmelidir.
Yan etkisi nelerdir?
Sık görülen yan etki baş ağrısıdır. Genellikle herhangi bir tedavi vermeden kendiliğinden geçmektedir.
EKT hakkındaki en büyük kaygı, unutkanlık olmasıdır. EKT seanslarından sonra unutkanlık olabileceği gibi, takip verileri hemen hemen bütün hastaların en geç 6 ay sonra başlangıçtaki bilişsel düzeylerine geri döndüğünü göstermektedir.
Psikiyatri Servisi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Osman VIRIT yönetiminde gerçekleştirilmekte olan EKT tedavi servisinde 2 uzman hekim bulunmaktadır.
Hastane Başhekim V. Uzm.Dr.Salih AKKUŞ “Hastanemize kazandırmış olduğumuz Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) cihazının kurumumuz, Muğla halkımıza ve tüm ilçelerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra hastalarımız farklı illere gitmeden hastanemizde tedavi imkânı bulacaklar. EKT cihazımızın temin edilmesine katkıda bulunan ve bu hizmeti sunan bütün mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Uzm.Dr.Salih AKKUŞ
Başhekim V.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Gizlilik politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Sitemizi kullanarak bu bilgiyi onaylamış sayılırsınız. Detaylar için gizlilik politikamızı inceleyebilirsiniz.