Bu yıl 6.’sı düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, yoğun katılımla gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle başladı.
Zeytinciliğe dair gelişmelerin ve ürünlerin tanıtımının yapıldığı Milas Zeytin Hasat Şenliği, ilçedeki Hekatomnos Kutsal Alanı’ndan Atapark’a gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterileriyle başladı.
Renkli görüntülere sahne olan şenliğe; Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, STK temsilcileri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, siyasi parti temcilsileri, çiftçiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Türkiye’de yer alan zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 10’u Milas’ta yer almakta. İlçemizde 54 zeytinyağı markası ve bunların da 10 adedi coğrafi tescil belgelidir. Şenliğimiz ile el birliği, güç birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz şenliğimiz ile çiftçilerimizde hasattan sıkıma, sıkımdan markalaşma ve Pazar payının artırılmasına kadar bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.
Bu şenliğimizi eğlenmek için değil, üreticimizi, tüketicimizi bilinçlendirmek, üretim kalitesini artırmak ve markalaşma yolunda mesafe kaydetmeyi hedefliyoruz.” dedi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun yaptığı konuşmada Anadolu coğrafyasının dünya üzerinde en bereketli yerlerden biri olduğuna işaret ederek, “Milas ise bu bereketli topraklar içerisinde üretim çeşitliliği ile en önemliler arasında yer alıyor. Zeytin ve zeytinyağı konusunda ülkemiz önemli bir yere sahip. Milas ise ağaç sayısı ve üretimi açısından hatırı sayılır bir yerde. Bu değerli ürün markalaşmalı ve ihracat konusunda önemli adımlar atılmalı. Birlikler ve kooperatifler kurulmalı. Böylelikle üretici de güçlenir. Üretim konusunda ise üretici her konuda desteklenmeli ve ağaçlardaki hastalıklar konusunda çalışmalar yapılarak tedbirler alınmalı. “ diye konuştu
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise Milas’ın zeytin ve zeytinyağının kalitesinin her geçen yıl arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu değerli ürün Milas için olmazsa olmaz bir üründür. Zeytin için, kurumlar, belediyeler, odalar, kooperatifler bir araya gelerek birlik oluşturmalı.”

AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir de Milas’ın zeytin ağacı varlığı ve üretim miktarıyla zeytinciliğin başkenti olduğunu kaydetti. Muğla’da ilk organize sanayi bölgesinin Milas’ta kısa sürede kurulması için çalışmaların devam ettiğini duyuran Demir, ilçede yaklaşık 50 tane firmanın zeytincilik alanında rekabet ettiğine dikkat çekerek, bu rekabetin de daha kaliteli ürün üretimini sağlayacağını öngördüğünü söyledi.
Demir’i telefonla arayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 6. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne yoğun programı dolayısı ile katılım sağlayamadığını belirterek zeytincilik sektörüne dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye’deki zeytinyağı üretimine ilişkin istatistiki bilgiler veren Pakdemirli, bu yıl kaliteli bir ürün beklediklerini ve bunun dış pazarda avantaj oluşturduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “2018-2019 üretim sezonunda ülkemizin sofralık zeytin ihracatı, önceki döneme göre yüzde 11 artarak 142 milyon dolara yükseldi. Türkiye, sofralık zeytinde ihracat sezonunun başladığı 1 Ekim 2018’den sona erdiği 30 Eylül 2019’a kadar 100’den fazla ülkeye 142 milyon 110 bin dolar değerinde 91 bin ton zeytin gönderdi. Böylece bu sezonki zeytin ihracatı, geçen döneme göre yüzde 11 arttı, miktar bazında da artış yüzde 34 oldu. Geride kalan sezonda Türkiye’nin sofralık zeytin yarıdan fazlasına AB ülkeleri satın aldı. Bu başarıda Milaslıların emeği ve payı büyük. Bu vesile ile Milas’a teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz dane, sofralık zeytine fark ödemeleri kapsamında zeytine kilogram başına 15 kuruş prim desteği vereceğiz. Bu desteğin üreticilere hayırlı olmasını diliyorum. Çünkü zeytin katma değeri yüksek bir ürün. Dolayısıyla zeytin gibi ülkemiz için stratejik bir ürünü başıboş bırakamayız.”

Sesi mikrofon yardımıyla hoparlöre aktarılan Bakan Pakdemirli, 11 milyon zeytin ağacına sahip olan Milas’ın adeta bir zeytin üssü olduğunu belirterek, “Milas, coğrafi işaretli tescilli zeytinyağları olan özgün marka ve değeri olan bir ilçedir. Muğla’da bulunan 17 milyon zeytin ağacının yaklaşık 11 milyonu Milas’ta bulunuyor. Zeytin bizim Egelilerin sırrıdır biliyorsunuz. Zeytin Milaslıların sağlığını ve çalışkanlığını temsil eder.” dedi.
Törende birer konuşma yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun zeytinciliğin ve zeytinyağının önemine dikkat çekti.
Törende konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, şenlik vesilesiyle şifa kaynağı olan zeytin ve zeytinyağının üretimine, pazarlanmasına, tanıtılmasına ve markalaşmasına katkı sağlandığını ifade etti. Muğla ve özellikle Milas’ta zeytin tarımına elverişli tarımsal araziler bulunduğuna işaret eden Civelek, “Arazi yapımız ve iklimimizle zeytincilikte güçlü bir potansiyele sahibiz. Zeytin varlığımızın kaliteli ve verimli bir şekilde artırılması için ilgili tüm taraflarla değerli çalışmalar gerçekleştirerek, hızla gelişen zeytin ve zeytin yağı sektörünü yakından takip eden bilinçli çiftçilerimizle, modern tesislerde en son teknoloji sistemleriyle kaliteli zeytinyağı üretimi yapılıyor. Bugün geldiğimiz noktada Milas ilçemizde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde dikkat çekmektedir. Son zamanlarda coğrafi işaret alan kaliteli zeytinyağı markalarının artışından da memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, alanda kurulan stantlarda zeytin ve zeytinyağı ürünlerini sergileyen üreticileri ziyaret etti. Şenliğe katılan vatandaşlar, Milas’a özgü coğrafi işaretli zeytinyağı ürünlerine yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikler kapsamında kadınların el emeğiyle dokuduğu coğrafi işaretli Milas halıları açık arttırmayla satıldı. Şenlikte ayrıca Milas Ziraat Odası Başkanlığı’nın Kristal firmasıyla ortak yürüttüğü, “Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi” kapsamında, talepte bulunan MİZO üyesi çiftçilere ücretsiz olarak 2 yaşında sertifikalı memecik türü zeytin fidanı dağıtıldı. Temsili olarak gerçekleştirilen dağıtımın, devam edeceği bildirildi.
Ardından ilçeye bağlı Ağaçlıhöyük’te, bu yıl faaliyet göstermeye başlayan Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi’nin arazisinde zeytin hasatı yapıldı. Toplanan zeytinler, plastik kasalara konularak fabrikada soğuk sıkım yapıldı ve zeytinyağı katılımcılara ikram edildi.
Şenliğe katılan Dr. Ender Saraç, vatandaşlara zeytin ve zeytinyağıyla yapılan sağlıklı tarifler verdi. Sağlık bir yaşamın sırrının zeytinyağı ile başladığına işaret eden Saraç, ilgi gören sunumunda zeytinyağının kanser türleri ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ifade ederek, bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
6. Milas Zeytin Hasat Şenliği, yarın düzenlenecek olan panel, sergi, ilçeler arası zeytinyağlı yemek yarışması ve workshop etkinliği ile devam edecek