Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Ceyhun Özçelik;Bodrumdaki Patlama Sayısı ilgili son dört yıl içerisinde yaklaşık 1000 civarında Su iletim hattına Patlama Meydana geldiği belirtti.
Sürekli olarak sel felekatiyle boğuşan Bodrum, İçme Suyu hatlarındaki patlamalarla bir savaş alanını andırıyor. Bodrumda, 2014 yılından itibaren Diyarbakırda hatta ülkemizde meydana gelen patlamalı terör olaylarından çok daha fazla patlama meydana geldi. MUSKİ ( Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi) tarafından yapılan açıklamaya göre son dört yıl içerisinde yaklaşık 1000 civarında Su iletim hattına Patlama Meydana geldiği Bildirildi. Patlamaların şiddeti ve zararı okadar büyük boyutlara ulaştıki, Bodrum son bir hafta içerisinde Terör bölgelerini andıran bir manzaryla boğuşmak zorunda kaldı.
MUSKİ yaptığı açıklamada patlamaların oluşturduğu arızaları gidermek için 14 milyon 66 bin TL harcadığını ve arızalar nedeniyle yaklaşık 3 milyon metreküp su kaybının yaşandığını açıklamıştı.
İçme suyu hattındaki patlamalarla ilgili olarak görüşlerini sorduğumuz Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Ceyhun Özçelik
“Manzara Pek içaçıcı değil. Bildiğim kadarıyla, 60 milyon TL sına yaptıralan bir sistemin ekonomik ömrünün henüz başında 985 patalama veya arıza yaşanması kabul edilebilir bir durum değildir. Özellikle, yaklaşık 15 milyon arıza gideri ve 3 milyon suyun ekonomik değeri düşünüldüğünde kabaca 20 milyon TL bir maliyet sözkonusudur. Bu ise enfelasyon , foktorleri ihmal etmemiz durumunda toplam maliyetin üçtebirini teşkil etmektedir. Onarmak yerine şebekeyi henüz teslim almışken yeniden yapmakla eşdeğer bir sonuçtur. Anladığım kadarıyla, yetkililerce sistemdeki sorun CTP (Camelyaf Takviyeli Boru) boru olarak gösteriliyor. Sistemin Çelik Boru, HDP (Yüksek Yoğunluklu Polietilen Boru) ve CTP boru dan oluşuyor. Zaten sorunlu olduğu idda edilen CTP boru yüzdesi arıza için harcan pararnın toplam yatırım maliyetine oranı mertebesindedir. Dolayısıyla toplam arıza için harcanan parayla hemen tüm CTP borular yeniden değiştirilebilir ve toplam sistemin üçtebiri yeniden yapılabilirdi. Diğer taraftan, yaklaşık yıllık içme suyu ihtiyacının üçde birinin boşa aktığı gibi bir manzara sözkonusu. Geçtiğimiz yıllarda basında sıkça yeralan Geyik Barajı’nın kuru kalmasındaki önemi ayrı bir husus.
Bildiğim kadarıyla, Geyik barajı ve ilave üç içme suyu kuyusundan gelen sular Güvercinlikte arıtıldıktan sonra Torbada ki Depoya geliyor. Buradan iki hat söz konusu. Birinci hat Yalı ya giderken ikinici ve asıl hat Bodrum, konacık, gümüşlük, yalıkavak, göktürkbükü üzerinden bir çember çizerek torba daki depoya bağlanıyor. Dolayısıyla su çift taraflı verilme imkanı sözkonusu olduğundan teorik olarak bodrumun susuz kalması akılcı gözükmüyor. Bu işletmede ve sistem kontrol mekenanizmalarında bir takım sorunlar olduğunu işaret ediyor. 100 günlük bir su kesintisini bilimsel olarak maruz görmek imkan dahilinde değildir” dedi.
Özçelik “Boru hatlarının normal basınç altında patlaması boru türüne bağlanamaz. İşletmede sorunlar gözüküyor. Özellikle vanaların hızlı açılıp kapanması depolardan sisteme su girişi sırasında hava karışması vb hususlar sonucu su darbesi oluşması muhtemel. Daha doğru tesbit yapabilmek için arızalara ilişkin kayıtların incelenmesi gerkelidir. Sonuç olarak 2023 Türkiyesinde, Ülkemizin incisi Bodrumda iletim hatları patlamaları, su kesintileri, taşkınlar vb şehircilikle ilgili temel problemlerin çözülememesi bizim için oldukça ciddi ve savunulması çok güç bir eksiklikdir.” dedi