1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Turizm Sektöründe Vergi Tedirginliği

Turizm Sektöründe Vergi Tedirginliği

featured

TBMM gündemine gelen yüzde 2’lik konaklama vergisi Antalyalı turizm profesyonellerini harekete geçirdi.

Konaklama sektörüne getirilmesi öngörülen yüzde 2’lik vergilendirme turizm sektörü temsilcilerini tedirgin etti. Sektörün, 2019 yılında ardı ardına kırılan rekorlarla toparlanmaya başladığını kaydeden Antalyalı turizm profesyonelleri, paketin yeniden gözden geçirilmesini ve konaklama vergisinin paket içinden çıkarılmasını istiyor.

SEKTÖRE YÜK BİNER

Konaklama vergisinin sektöre yansıyacak muhtemel etkileri Hürriyet’ten Pelin Gel’e değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, vergi paketi içindeki yüzde 2’lik payın sektöre ciddi bir yük getireceğini savundu. Yağcı, “Şu anki uygulama KDV artışını andıran bir verginin getirilmesi gibi” dedi.

2014 RAKAMLARINA ULAŞAMADIK

“Turizm sektörünün gündemi vergi değil, yeni projeler olmalı” diyen Yağcı, “Biz 75 milyon turist, 65 milyar turizm gelirini konuşurken, bunu artırmak için ve var olan sorunları çözmek için çaba harcamalıyız. Böyle bir zamanda bu verginin gerekçesini anlamış değiliz. Bu yıl son derece başarılı geçti fakat hala 2014 fiyatlarına ulaşamadık” diye konuştu.

BAKAN ERSOY’A İLETTİK

Vergi paketine yönelik endişeleri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile paylaştıklarını da kaydeden Yağcı, şöyle devam etti: “Bunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini Sayın Bakanımıza ilettik. Konaklama vergisinin Avrupa’da uygulandığı gibi misafirden maktu ücreti olarak alınması gerekiyordu. Aynı zamanda dünyadaki diğer turizm ülkeleri sektörü geliştirmek için yükünü hafifletirken bizim bunun aksini yapmamamız lazım.”

“DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÜÇ ŞEYE BAKAR”

“Henüz yolun ortasındayız. 75 milyonu hedefliyoruz. Böyle bir hedefe giderken sektörün üzerine yeni bir yük getirilmesi beklenen bir durum değil. Dünyada turizmin gelişmesi için vergi indirimi yapılır. Dünya Turizm Örgütü turizmi geliştirmek için dünyada üç şeye bakar. Bunlar: Vize kolaylığı, altyapı yatırımı ve vergi teşvikleri”

DESTEK BEKLİYORUZ

Konaklama vergisinin oda fiyatlarının yükseltilmesini engelleyeceğini savunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Thomas Cook gibi bir dünya devinin battığı sezonda konaklama vergisinin alınması telafisi zor sonuçlar doğurabilir. Biz vergiden çok destek bekliyoruz. Çünkü yüzde 2 cirodan vermek demek ciddi bir rakam. İşletmecinin cebinden çıkacak bir para bu” diye konuştu.

VERGİ MECLİS’TE

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifiyle konaklama vergisi Meclis’e geldi.

KONAKLAMA VERGİSİ’NE TABİ OLACAK KALEMLER

Teklife göre; otel, tatil köyü, pansiyon, motel, apart, pansiyon, kamping, misafirhane gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara sunulan yeme içme aktivite eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanım hizmetleri gibi diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.

Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak. Ancak 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 1 olarak uygulanacak. Konaklama vergisi konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek

otellerde  yıldız sayısına göre ne kadarlık konaklama vergisi ödenece

Vergi paketinde yer alan konaklama vergisinde değişiklik yapılarak maktu vergilendirmeye gidildi. Buna göre 5 yıldızlı otellerde 18 lira, 2 yıldızlı otellere 6 lira gecelik vergi alınacak.

Vergi Paketine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti Milletvekilleri tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyle konaklama vergisine ilişkin madde tümüyle değiştirilerek kademeli vergilendirmeye gidildi.

Yapılan yeni düzenlemeye göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kampingi gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti konaklama vergisine tabi olacak.

Konaklama vergisi, konaklama tesisinin türü esas alınarak kişi başına gecelik olarak hesaplanacak.

İŞTE OTELLERİN YILDIZ SAYISINA GÖRE ÖDENECEK MİKTAR

Yapılan yeni düzenlemeye göre konaklama vergisi

5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde vergi kişi başına gecelik 18 lira,

4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 lira,

3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 lira,

2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerde 6 lira,

Butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 liradiğer tesislerde ise 6 lira olarak belirlendi.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINDA ARTIRILACAK

Dünya Gazetesi’nden Ceren Sakarya’nın haberine göre geceleme başına belirlenen maktu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Yapılan düzenlemeyle; 0 ile 12 yaş arası çocuklar konaklama vergisinden istisna tutuldu.

Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleri olarak belirlenirken, her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26. günü akşamına kadar katma değer vergisi yönünden bağlı bulunan vergi dairesine beyan edilerek aynı süre içinde ödenecek.

Komisyonda söz alan sektör temsilcileri konaklama vergisinde maktu vergiyi uygun bulduklarını ancak belirlenen gecelik konaklama vergisinin yüksek olduğunu dile getirdiler

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Turizm Sektöründe Vergi Tedirginliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.