Çıtlık’ta ormanlarımız sonu gelmeyen bir saldırı altında. Üç yıl önce sulama göleti inşaatı bahanesi ile binlerce ağaç kesildi. Yapım süresi çoktan bitmiş olmasına rağmen proje ağaçların kesiminden öteye gitmedi. Devlet Su İşleri’ne projenin akibetini resmi kanallardan sorduğumuzda öğrendik ki bu projenin ödeneği dahi yokmuş. Anlıyoruz ki, bu proje ağaçları kesmek, odun üretimi için bir bahane olarak kullanılmış.
Gölet inşaatı bahanesi ile yapılan kesim bunula sınırlı kalmadı. Proje sahası içinde yer almamasına rağmen şu an önünde bulunduğumuz Melmin Deresi Mezarlığı’ndaki ağaçlar dahi kesildi. Bu kesimin de gerekçesini Orman İşletmesine dilekçelerimizle sorduk. Verilen cevap ibretlikti. Meğerse mezarlıktaki bu ağaçlar tehlike oluşturuyormuş ! Yüzlerce yıldır ölülere yoldaşlık eden, kurdun kışun yuvası olan bu ağaçlar kimin için tehlike arz ediyordu? Hiçbir ekolojik, manevi değer tanımayan, ormanlara yalnızca maddi değer biçen bu anlayışı kınıyoruz !
Çıtlık’ta ormanlarımıza saldırı hala devam ediyor. Geçen yıl bu mezarlığın devamındaki 30 hektarlık verimli ormanın da endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendiğini, buradaki ağaçların da kesilerek odun üretileceği duyumunu aldık. Bu planın duyulmasından sonra Çıtlık Mahallesinde doğaya, ormana sahip çıkan köylüler Karabörtlen Orman İşletme Şefliği’ne dilekçeler vererek bu projenin iptal edilmesini istediler.
Nihayet dün öğrendik ki ağaçlar kesilmek üzere damgalanmaya başlanmış. Üzülerek anlıyoruz ki, Orman İşletme Şefliği, bölge halkının kuşaklar boyu iç içe yaşadığı ormanlarının kesilmesinden duyduğu rahatsızlığı anlamamış, ya da dikkate almamış.
Bugün bizler, Çıtlık, Gökova ve Muğla ahalisi olarak buraya geldik ve ilgililere sesimizi daha gür olarak duyurmak istiyoruz. Ağaçlarımızın kesilmesine, yüzlerce yılda oluşan orman ekosistemimizin yok edilmesine İZİN VERMEYEĞİZ !
Orman Genel Müdürlüğü’nün 2020-2024 yılları için hazırladığı Stratejik Plandan anladığımıza göre ülke genelinde 330.000 hektar orman alanı odun üretmek üzere kesilmesi planlıyor. 2019 yılı küresel boyutta iklim krizine bağlı afetlerin yaşandığı bir yıl oldu. Bu afetler nedeniyle orman ekosistemlerinin, biyolojik çeşitliliğin korunması özellikle önem kazanmışken , doğal varlıklarımıza yalnızca parasal değer biçerek yok etmeyi öngören bu anlayışın devam ettirilmesini protesto ediyoruz.
Orman Genel Müdürlüğü’nü bilim insanlarına kulak vermeye çağırıyoruz! Yüzlerce yılda oluşmuş verimli ormanlar odun üretimi için yok edilemez. Çıtlık ormanlarından elinizi çekin! Çıtlık’ta endüstriyel plantasyon projesinden vazgeçin !
Çıtlık ve Gökova Ahalisi, 14. Şubat 2020