Sağlık Bakanı Koca: 63 kişi daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Koca, 63 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin sayısı 277 e, vaka sayısı 15679 e yükseldi.. Muğla’da Koronavirüs ölümleri sayısı 6’ya ulaştı. Şimdiye dek Muğla’dan gelen Koronavirüs ölüm haberlerinin ağırlıklı olarak Milas ve Bodrum’dan olması dikkat çekiyor. Muğla’da yaşanan ölümlerin ikisi Milas’tan, üçü Bodrum’dan ve biri de Ula’dan olmak üzere 6 kişi Koronavirüs’ten hayatını kaybetti.
Koca, 63 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.
Bakan Koca, “Stratejimiz sabit hayat olmalıdır, yuvamız gücümüz olmalıdır. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz.” ifadelerini kullandı.
Son 24 saatte 2148 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 63 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 15 bin 679’a, can kaybı 277’ye ulaştı. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 333 oldu.
“Bu bir halk sağlığı savaşıdır”
Koca, “Bu bir halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmak, virüsü mümkün olduğu kadar erken kontrol altına almaktır.” diye konuştu.
En fazla koronavirüs vakası İstanbul’da
Sağlık Bakanı Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini bildirdi.
Koca, “Vakalarımız içerisindeki ölüm oranı yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıdayız.” dedi.
Sağlık Bakanı Koca, toplam 39 ilde can kaybı olduğunu söyledi.

”TÜM İLLERİMİZDE ARTIK VİRÜS VAR”
Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Sebep, İtalya bunun benzerini yaptı. Bir bölgeden bütün İtalya’ya virüsün yayılmasına sebep oldu. Dün itibarıyla bir ilimizde görülmemişti. O ilimizde de dün itibarıyla görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz.

Ön planda daha çok vakanın gördüğünüz gibi İstanbul’da. İstanbul’da vaka saısı 8 bin 852. Onu İzmir izliyor. Onu Ankara, Konya, 410 vakayla Koceli izliyor.
Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo var. Burada ağırlıklı İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir ve Sakarya şeklinde ilk 10 il sıralaması böyle…
Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74.7’si 60 yaşın üzerinde. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Burada hiper tansiyona örnek olsun diye veriyorum, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i tansiyon hastası olan.
601 sağlık personelinnin koronavirüs testi pozitif
İLLERE GÖRE VAKA SAYILARI
İstanbul: 8852
İzmir: 853
Ankara: 712
Konya: 584
Kocaeli: 410
Isparta: 286
Sakarya: 207
Adana: 197
Bursa: 135
Samsun: 112
KORONAVİRÜSE BAĞLI VEFATLARIN EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ 10 İL
İstanbul: 117
İzmir: 18
Kocaeli: 8
Ankara: 7
Konya: 7
Zonguldak: 5
Trabzon: 5
Balıkesir: 5
Adana: 3
Sakarya: 3
Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Bununla şunu söylemek istiyorum. Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü, kronik hastalıkların seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor.
Kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstünün daha riskte olduğunu görüyoruz. Bunu daha genişleterek ifade ediyorum, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla ve asla evden çıkmamasını, kendilerini izole etmeleri gerektiğini söylüyorum.
Vaka tespitinde başarımız sistematik çalışmalarımızın sonucu. Can kaybını önlemenin yolu tedbirdir, kendimizi izole edelim, yuvamız gücümüz olmalı. Dışarı çıkmayalım, virüse fırsat tanımayalım.
En fazla koronavirüs vakası İstanbul’da
Sağlık Bakanı Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini bildirdi.
Bakan Koca, yaklaşık yüzde 60’la İstanbul’daki vaka sayısının 8 bin 852 olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanı Koca, İzmir’de 853, Ankara’da 712, Konya’da 584, Kocaeli’de 410 vaka olduğunu belirtti.
Koca, toplam 39 ilde can kaybı olduğunu söyledi.
Hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 80’i 60 yaş üstü
Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 80’inin 60 yaş üstü olduğunu bildirdi.
Bakan Koca, “Vakalarımız içerisindeki ölüm oranı yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıdayız.” dedi.
Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası
Koca, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’inin, şu an yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.
“Hastanelerde herhangi bir sorun yok”
Bakan Koca, “Yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranı yüzde 63, Anadolu’da yatak doluluk oranı yüzde 40’larda. Hastanelerde herhangi bir sorun yok.” dedi.
Test merkez sayısı 89’a çıkarılacak
Bakan Koca, koronavirüs tespiti için test merkez sayısının 89’a çıkarılacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Koca, “DSÖ Avrupa Direktörü, bu süreçte birçok ülkeye verdiğimiz destek ve süreci iyi yönettiğimiz için bize teşekkür etti.”dedi.
Koronavirüs rastlanan sağlık personeli sayısı 601
Koca, koronavirüs rastlanan sağlık personeli sayısının 601 olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanı Koca, “Son bir haftada 4 milyona yakın N95 maske dağıttık. Daha fazlasını da veririz. İhracatı kestik ve bütün imalatı ülkemiz için sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılacak”
Bakan Koca, “Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılacak. Vatandaşımızdan ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içindeyiz.” dedi.