27 Ekim 2026 Salı |Bodrum: 🌦️ +17°C
SON DAKİKA

Muğla ‘Da Ihracat %11,1 Arttı, Ithalat %22,7 Azaldı

20210331 154558

Muğla İli Dış Ticaret İstatistikleri, Şubat 2021

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı, Şubat ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Dış ticaret istatistikleri genel ticaret sistemi ve özel ticaret sistemi olmak üzere iki farklı ticaret sistemine göre hesaplanmaktadır. Genel ticaret sisteminde, bir ülkenin ekonomik alanına giren ve ekonomik alanından çıkan mallar kapsanmaktadır. Bu sistemde, ülkenin ekonomik alanını oluşturan serbest bölgeler, gümrük antrepoları ve serbest dolaşım alanına giren veya bu alanlardan çıkan mallar hesaplamalara katılmaktadır. Özel ticaret sisteminde ise, gümrük antrepoları ve serbest bölgeler istatistiklerde yer almamakta, sadece ülkenin serbest dolaşım alanına giren ve bu alandan çıkan mallar kapsanmaktadır.

Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Özer COŞKUN tarafından verilen bilgiye göre Muğla ilinde;

Genel ticaret sistemine göre ihracat %11,1 arttı, ithalat %22,7 azaldı

İhracat 2021 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,1 artarak 53 milyon 987 bin dolar, ithalat ise %22,7 azalarak 17 milyon 313 bin dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 26. il olurken ithalatta ise 30. sırada yer aldı.

İhracatta en yüksek pay tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe

2021 Şubat ayında ekonomik faaliyetlere göre ihracatta en yüksek payı alan ilk üç sektör şu şekilde oluştu. İlk sırada yer alan tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %46,94 (25 milyon 340 bin dolar) oldu. Ardından gelen imalat sektörünün payı %46,40 (25 milyon 50 bin dolar), madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %6,66 (3 milyon 596 bin dolar) oldu.

İthalatta en yüksek pay imalat sanayii sektöründe

2021 Şubat ayında ekonomik faaliyetlere göre ithalatta en yüksek payı alan sektörler şu şekilde oluştu. İlk sırada yer alan imalat sanayinin payı %89,20 (15 milyon 442 bin dolar) oldu. Ardından tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %10,79 (1 milyon 868 bin dolar) ve bilgi ve iletişim sektörünün payı %0,01 (2 bin dolar) oldu.

En fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu

Muğla’dan, 2021 yılı Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 6 milyon 256 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 5 milyon 210 bin dolar ile ABD ve 4 milyon 764 bin dolar ile Rusya Federasyonu izledi.

En fazla ithalat yapılan ülke Fas oldu

Muğla’ya, 2021 yılı Şubat ayında en fazla ithalat Fas’tan yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat 2 milyon 863 bin dolar olarak gerçekleşti. Fas’ı sırasıyla 2 milyon 591 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve 2 milyon 82 bin dolar ile İtalya izledi.

Bir Yorum Bırak

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Anasayfa Kategoriler Yukarı