08 Kasım 2026 Pazar |Bodrum: ☀️ +13°C
SON DAKİKA

Bakanlıktan Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi

657ec6475c02e891b971fa97

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce; erozyon, çölleşme, sel ve iklim değişiklik ile mücadele kapsamında, yapay zeka destekli Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi (UASİS) geliştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzce ‘Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi’ni geliştirdik.

 

Ülkemizdeki arazi yapısı örtüsünün tam anlamıyla tespitini sağlayacak UASİS; yıllar içinde meydana gelen değişiklikleri tespit ederek; erozyon, çölleşme, sel, iklim değişikliği ile mücadelede katkı sağlayacak” dedi.

 

 

Bakanlıktan yapılan açıklama ise UASİS’in yapay yüzeyler, tarım alanları, orman yarı doğal alanları, sulak alanlar, su otoyolları ve su kütleleri olmak üzere 5 ana alanda, 79 alt arazi örtüsü sınıfını belirleyeceği kaydedildi. Bu sınıflandırmaların 32’sinin otomatik, 47’sinin ise yardımcı verilerle üretileceği ve sistemin sağladığı arazi örtüsü haritasının 0,25 hektardan büyük tüm alanları sınıflandırabileceği belirtildi.

 

Bakanlıktan Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi

 

Geliştirilen sistem ile arazi örtüsü verisi, ağaç kapalılık verisi, yüzey geçirimsizlik verisi, arazi örtüsü değişim verisi gibi verilerin yıllık olarak üretileceği aktarıldı. Uluslararası alanlarda arazi örtüsü verisine ihtiyaç duyulması halinde ise UASİS ile daha az maliyetle raporlamalar yapılabileceği belirtildi.

Bir Yorum Bırak

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Anasayfa Kategoriler Yukarı