Teknolojinin nimetlerini, cehaleAhmertleri ve sahtekarlıkları ile bir araya getirerek açtıkları sosyal medya hesapları üzerinden Cumhuriyet Halk Partili Belediyelere karşı ücreti mukabilinde itibar suikastine kalkışan kullanışlı trollerden biri bugün, aşağıdaki soruyu bana soruyor..
“Sadece afet gibi acil hallerde yapılması gereken ihale yöntemi ile neden tek seferde 300 milyon liraya yakın iş verdiniz ? Bu firma rüşvetten mimli bir firma..Madem acil durum ihalesi yaptınız, neden işi verdikten sonra yapılmadı bu iş ? İhaleyi yapamazsınız diyen komisyon başkanını neden sürdünüz?”
Bu cahillik, sahtekarlık ve algı cambazlığı kokan soruya, bize yakışan açıklıkta cevap verelim ve böylece vatandaşlarımız, bunların nasıl bir sahtekar olduğunu bir defa daha anlasın.
Yıllar önce Bodrum’un temiz su dağıtımında kullanılmak üzere DSİ tarafından yer altına döşenen boruların; halkın mal ve can güvenliğini tehdit eden boyutlardaki patlamaları ve bu çok tehlikeli durumu önlemenin hayati aciliyeti nedeniyle; Kamu İhale Kanunumuzun 21/b maddesinin içinde yer alan “Can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya (Ek ibare: 16/05/2018-7144/11 md.) yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” koşullarına dayanarak, 21/b maddesine göre ihale yapılması kararlaştırılmıştır.
21/b maddesine göre ihale yapılabilmesi için 3 katılımcı firma yeterli olmasına rağmen, hali hazırda belediyemizle yıllardır çalışan 2 firma da dahil olmak üzere toplam 8 firma davet edilmiş, 1 firma ihaleye girmemiş, 1 firma çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle teşekkür ederek ayrılmış ve kalan 6 firmanın katılımı ile üç ayrı bölüm halinde yapılan ihalenin birinci bölümünü KCT Yol Yapı İnşaat ve Taahhüt AŞ, ikinci bölümünü AKEM YAPI Taahhüt ve Sanayi Ticaret Ltd ile AİS YAPI Aş iş ortaklığı, üçüncü bölümünü ise yine KCT Yol Yapı İnşaat ve Taahhüt AŞ kazanmıştır. Başta ASKİ, İSKİ ve KARAYOLLARI olmak üzere devletin çok sayıda kurumu ile büyük işler yapmış olan bu firmalardan biri hakkında ihalemizden aylar sonra açılan soruşturmanın, ihalemiz ve Belediyemizle hiçbir ilgisi yoktur.
20 Şubat 2025 tarihinde gerçekleşen ve toplam bedeli 328.345.596.64 TL olan bu ihalenin ardından; 20 Mart 2025 tarihinde sözleşmeler yapılmış ve ihale konusu işlerin yapımına başlanmıştır. An itibarıyla, turizm sezonuna bağlı inşaat yasağı nedeniyle ana arterlerde ara verilen çalışmalara, inşaat yasağı bittiği gün tekrar başlanacaktır. Ayrıca, 20 Şubat 2025 tarihli söz konusu ihaleye karşı çıkan bir komisyon başkanının varlığı ve bu nedenle sürülmesi iddiası da tamamen hayal ürünüdür.
Sonuç olarak; Samsun, Antalya, Aydın, Trabzon, Ordu ve Şanlıurfa’da yapılan milyarlarca liralık şehir hastaneleri otoyollar vb gibi sayısız projenin 21/b maddesine göre ihale edilerek yapılmasına sesi çıkmayan algı cambazlarının, bizim yasaya aykırı olmayan nedenlerle 21/b maddesine göre ihale yapmamızı sorgulamaları, namus ve vicdan yoksunu olduklarını alenen kanıtlamalarıdır.