21 Haziran 2026 Pazar |Bodrum: ☀️ +19°C
SON DAKİKA

Muğla’da Şap Hastalığına Karşı Yoğun Mücadele Başladı

ac140a41 7869 48d0 952a 48ce63165dd5 scaled e1758206268319

 

bodrum bot shovv 1757760787

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığı tehdit eden en önemli viral hastalıklardan biri olan şap hastalığına karşı il genelinde kapsamlı bir aşılama kampanyası başlattı. İl Müdürü Seyfettin Baydar, geçtiğimiz hafta pazartesi günü itibarıyla başlayan aşılama çalışmalarıyla 15 Ekim’e kadar 240 bin hayvanın aşılanmasının hedeflendiğini açıkladı.

“En önemli adım aşılamadır”

Şap hastalığının Türkiye’de yeni bir tipinin görülmeye başlandığını ve kısa sürede yayıldığını belirten İl Müdürü Baydar, aşılama çalışmalarının yanında üreticilerin bilinçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Baydar, “Şap hastalığıyla mücadelede en önemli adım aşılamadır. Üreticilerimizin işletmelerinde bulunan tüm hayvanlarını, gebeler de dahil olmak üzere mutlaka aşılatmaları gerekiyor. Aşılama için ekiplerimiz işletmelere geldiğinde üreticilerimizin hazır bulunmaları ve tüm hayvanlarını aşılatmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.

Şap hastalığı çok bulaşıcı

Şap hastalığının sığır, manda, koyun, keçi ve domuz gibi evcil ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görüldüğünü belirten Baydar, hastalığın bulaşıcılığının son derece yüksek olduğunu ifade etti. Virüsün uzun süre çevrede canlı kalabildiğini söyleyen Baydar, “Şap virüsü saman ve altlık materyalinde 20 haftaya kadar, dışkıda yaz aylarında 14 gün, idrarda 39 gün, toprakta ise mevsime bağlı olarak 3 ila 28 gün canlı kalabilmektedir. Bu da hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

Baydar, bulaşmada solunum, salya, idrar ve dışkının yanı sıra bulaşık yem, su, veteriner malzemeleri, sinekler, kuşlar hatta kedi ve köpeklerin bile rol oynayabildiğine dikkat çekti.

Ekonomik kayıplar büyük

Şap hastalığının yalnızca hayvan sağlığını değil, üreticilerin gelirini de olumsuz etkilediğini dile getiren Baydar, “Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda süt veriminde en az %50 düşüş, canlı ağırlıkta %25 azalma, buzağılarda %5 ölüm, gebelerde ise %10’a varan yavru atma oranı görülmektedir. Bu da üreticinin yıllık gelirinde yaklaşık %10 azalmaya neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Biyogüvenlik tedbirleri şart

Aşılamanın yanı sıra biyogüvenlik tedbirlerinin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Baydar, üreticilere şu uyarılarda bulundu:

-İşletmelere izinsiz insan ve araç girişine izin verilmemelidir.

Bir Yorum Bırak

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Anasayfa Kategoriler Yukarı