Devlet Su İşleri (DSİ) yaz aylarında nüfusu milyona yaklaşan Bodrum’u susuzluktan kurtarmak için Bodrum Barajı projesinin ÇED sürecini yeniden başlattı. Projjeye onay çıktı….
Milas ilçesine bağlı Kayadere ve Bencik Çamlı Mahalleleri sınırları içerisinde yapılması planlanan Bodrum İçmesuyu Barajı projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı verildi.
Milas ilçesine bağlı Kayadere ve Bencik Çamlı Mahalleleri sınırları içerisinde yapılması planlanan “Bodrum İçmesuyu Barajı ve Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama-Eleme Tesisi ve Beton Santrali” projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı verildi. Karar, Bakanlığa sunulan Nihai ÇED Raporu’nun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi ve halkın görüşlerinin dikkate alınmasıyla alındı.
2022’de gündeme gelen Bodrum Barajı projesi için ÇED olumlu kararı verilmiş, çevreci derneklerin açtığı dava sonucunda ise bu karar İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılması planlanan Bodrum Barajı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatıldığı açıklandı. Barajın Kayaderesi Çayı üzerinde yapılması planlanıyor. Barajın 5 yıl sürecek yapım aşamasında, malzeme sahaları ve kırma-eleme-yıkama tesisi ile beton santralı tesisleri de açılacak. Barajın yapımı bittiğinde tesisler kapatılacak. KUYULAR YETERSİZ, ARITMA SU VERİLİYOR
Proje dosyasında, DSİ ve İller Bankası’nın Bodrum’a su temin etmek amacıyla birçok çalışma yaptığına işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı: Başlangıçta Keson ve derin kuyularla temin edilen sular da yetersiz kalınca, önce Karaova YAS9’dan alınan sular Bodrum ilçesine getirilmiştir. Bilahare de sulama amaçlı olarak inşa edilen Mumcular Barajı’nın suları arıtılarak Bodrum ilçesine verilmiştir. Bundan sonra Bodrum ilçesi (Torba dahil) su temini yönünden rahatlamıştır. Halen Bodrum Yarımadası’nda da en önemli yerleşim birimleri sularını genellikle yeraltı suyundan temin etmektedir.”ÇEVRECİ DERNEKLER DAVA AÇMIŞTI
Bodrum Barajı projesi 2022 yılının başında bir kez daha gündeme gelmişti. 3 Ocak 2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sayfasından duyurulan ÇED olumlu raporunu çevreci dernekler mahkemeye taşımıştı.
Çevreciler, Bodrum Barajı için ayrılan rezerv alanın Muğla’daki üç termik santral ve açık linyit ocaklarının oluşturduğu üçgenin ortasında yer aldığını, kül ve ağır metal kirliliği açısından birikecek suyun doğa ve insan sağlığı için ciddi tehlikeleri oluşturacağını iddia etmişti.
MAHKEME ÇED KARARINI İPTAL ETMİŞTİ
‘ÇED olumlu’ kararına karşı açılan davayı 19 Ocak 2023’te karara bağlayan Muğla 1. İdare Mahkemesi, projede eksiklikler olduğu gerekçesiyle dosyanın yeniden hazırlanmasına karar verdi ve ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.