Corona virüsle mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Cumhurbaşkanı isterse bu yasağı altı aya kadar uzatabilecek. İşveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenecek. Ayrıca 15 Mart’tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktar ödenecek. Bu düzenlemeleri içeren yasa teklifi taslağı, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.
Corona virüsle mücadele tedbirleri kapsamında yeni bir teklif hazırlandı.
Görüş için iş dünyası örgütlerine sunulan yasa teklifi taslağındaki maddelere göre işten çıkarmalar üç ay süreyle yasaklanıyor.
İşverenlerin fesih yasağı Cumhurbaşkanı kararıyla altı aya kadar uzatılabilecek.
Ancak işveren isterse işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Ücretsiz izne çıkartılan işçiye devlet işsizlik fonundan günlük 39 lira 24 kuruş ödeyecek.
Ayrıca 15 Mart tarihinden sonra sonra işten çıkarılan ve yasal olarak işsizlik maaşı alamayanlara da günlük 39.24 TL ödenecek
Teklifte yer alan diğer maddelere ise şöyle;
Salgın hastalık, deprem, doğal afet gibi olağanüstü hallerde gelir kriterine bakılmaksızın ihtiyacı olan yaşlılara bakım hizmeti verilecek ve bakım ücreti ödemesi yapılacak.
Aynı hak engelliler, çocuklar ve kadınlara da sağlanacak.
Corona virüs kapsamında 25 Mart’ta Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yeni yasal düzenlemeleri hayata geçiren AKP, bir paket daha hazırladı.
62 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifiyle geçici istihdam güvencesi getiriliyor. İş Kanunu’na eklenecek geçici madde ile her türlü işçinin sözleşmesinin işveren tarafından üç ay süreyle fesih edilmesi yasaklanacak.
Cumhurbaşkanı’nı Fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Fesih yasağı boyunca işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecek.
Bu süre boyunca çalışana, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 39,24 lira nakit ücret desteği verilecek.
Eğer işveren ücretsiz izne çıkardığı işçiyi çalıştırırsa ön görülen para cezasının 4 katı ceza uygulanacak.
İHALELER ELEKTRONİK ORTAMDA
Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ve irtifak hakkı tesisi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi işlemleri bundan böyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektronik ortamda ihale edilebilecek.
Bakanlık bunun için bir yönetmelik hazırlayacak. Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinin mücbir sebep halinin devamı süresince alınmamasına, erteleme, indirim, taksitlendirme yapılmasına, bunlara ilişkin faiz alınmamasına veya yürürlükteki faiz oranından daha düşük faiz uygulanmasına yönelik kararları Çevre ve Şehircilik Bakanı alacak.
BELEDİYELERE KRİTİK ÖNLEMLER
Belediye Kanunu’na da düzenlemeyle çok sayıda madde ekleniyor.
Cumhurbaşkanı’na belediye ve bağlı kuruluşlarının; gelir vergisi tevkifatı, tüm sosyal sigorta prim ödemelerini, elektrik enerjisi borçları ile su tüketimine bağlı alacaklarını gerektiği süreye kadar gecikme faizi veya zammı işletilmeksizin erteleme yetkisi veriliyor.
Belediyelerde, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, belediye meclisi kararıyla gelir desteği ödemesi yapabilecek.
YASA TASARISINDA ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER
Adres bildirimi e-devlet üzerinde de yapılabilecek.
Banka kartları ve kredi kartları internet üzerinden çıkartılabilecek.
Eğitim ve öğretime ara verildiği için yaz tatilinde öğretime devam edilebilmesi veya telafi eğitimi yapılabilmesi için öğretmenlerin izin hakları yeniden düzenlenecek. Rehberlik öğretmenleri de yaz tatilinde görevlendirilebilecek.
Öğrenim kredisi borcundaki faiz artışı bundan böyle Türkiye İstatistik Kurumu yurtiçi üretici fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak.
KAR PAYI DAĞITIMINA SINIR
Şirket kaynaklarının nakit kâr dağıtımı yaparak azaltılmaması, şirketlerin mevcut özkaynak yapılarının korunması ve ilave finansman ihtiyacının doğmaması amacıyla yeni bir düzenleme getiriliyor.
Buna göre, “sermaye şirketlerinin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar dağıtabilecekleri nakit kâr payı tutarı 2019 yılı net dönem kârının yüzde 25’ini aşamayacak, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecek



