1. Haberler
  2. Muğla
  3. Kiş Gelmedi Leylekler Geldi̇

Kiş Gelmedi Leylekler Geldi̇

featured


İklim değişikliğinin somut örneklerinin görüldüğü ve son yılların en kurak dönemini yaşadığımız bugünlerde, baharın müjdecisi leylekler gelmeye başladı.
Ocak ayının bitimine geldiğimiz bugünlerde, daha kışı tam olarak yaşayamadan, bahar aylarında gelmesi gereken leyleklerden ilki, Söke’ye bağlı Gölbent köyüne geldi.
Oldukça yorgun görünen leylek, bir yandan yuvaları beğenmeye çalışırken, bir yandan da beslenmeye çalıştığı görüldü.
EKODOSD’un geleneksel olarak her yıl devam ettirdiği leyleği ilk görene 1 çuval un kampanyası köylerde heyecan yarattığından, ilk ihbar Söke’de okuyan, okulların tatil olması nedeniyle köye nenesinin yanına gelen M. Enes Yelmer’den geldi. Enes, leyleğin fotoğrafını çekerek gördüğüne dair belgeli ihbarını yaptı.
Aynı anda leyleği gören fakat telefonu olmadığından çekim yapıp haber veremeyen Hatice Tomruk’ta, köyde yanımıza gelerek durumu anlattı.
Leyleği görenlerden birinin sevinirken diğerinin üzülmemesi için, üyelerimizden Melek Yavaş ve Değer Eren tarafından desteklenen birer çuval un her iki gözlemciye bağışlandı.
Leylek kampanyasındaki asıl amacımız, ekosistem içinde önemli işlevi bulunan leyleklerle ilgili farkındalık yaratmak, onların ve yaşam alanları olan sulak alanların korunmasını sağlamak.
Afrika’dan uzun yollar katederek yorgun ve bitkin şekilde Anadolu’ya giren leyleğin Gölbent köyünü seçmesinin nedeni, köyün etrafında beslenmesi için çok önemli olan sulak alanlarla çevrili olmasıdır.
Sulak alanların korunmasının sağlanması, leylek ve diğer kuşların ve sucul canlıların korunmasını sağlayacaktır.
Özellikle tarımın yaygın bir şekilde yapıldığı bölgemizde, leyleklerin tarım zararlılarını azaltması bakımından çok yararları bulunmaktadır.
Yeni gelen leylek bir yandan yuva tamiratlarına başlayacak, kendine eş olarak gelecek leyleği bekleyecek, daha sonra üremelerini gerçekleştirerek dünyaya gelecek yavrularını büyütüp, uçurarak tekrar Afrika’ya doğru hep birlikte yola çıkacaklar.
EKODOSD/KUŞADASI

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Kiş Gelmedi Leylekler Geldi̇
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.