Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı takvime göre, 2025 yılı Ramazan ayı 1 Mart 2025 Cumartesi günü başlayacak.
Müslümanlar için büyük öneme sahip Ramazan ayı, 1 Mart Cumartesi günü başlıyor. İlk teravih namazı 28 Şubat Cuma akşamı kılınacak, ilk sahur ise aynı gece yapılacak. 30 gün sürecek oruç ibadetinin ardından Ramazan Bayramı, 30 Mart Pazar günü başlayacak.
Müslümanlar için manevi anlamı büyük olan Ramazan ayının başlangıcını müjdeleyen ilk teravih namazı, 28 Şubat 2025 Cuma akşamı yatsı namazının ardından kılınacak. Oruç tutmak isteyenler ilk sahur için 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkacak.
Kadir Gecesi: Bin Aydan Daha Hayırlı Gece
Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve bin aydan daha hayırlı olduğu kabul edilen Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26. gününü 27. gününe bağlayan gece idrak edilecek. Buna göre Kadir Gecesi 26 Mart Çarşamba gecesine denk geliyor.
Ramazan ayının en kıymetli gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olması sebebiyle “bin aydan daha hayırlı” olarak nitelendirilmiştir. Bu özel gece, dua, ibadet ve tefekkürle geçirilmeli, yapılan ibadetlerin sevabının bin aylık ibadete denk olduğu bilinmelidir. Müslümanlar için büyük bir fırsat olan Kadir Gecesi, manevi kazanımlar açısından büyük önem taşımaktadır.
30 gün sürecek Ramazan ayında ilk oruç 1 Mart 2025 Cumartesi günü tutulurken, son oruç ise 29 Mart 2025 Cumartesi günü tutulacak. 29 Mart 2025 Cumartesi günü Ramazan Bayramı arifesi olacak.
Arefe Günü: Duaların Kabul Olduğu Gün
Ramazan Bayramı öncesindeki Arefe günü, hem bayrama hazırlık hem de duaların kabul olduğu özel bir gün olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (sas), Arefe gününde yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini müjdelemiştir. Bu anlamlı gün, kabir ve hasta ziyaretleri yapmak, istiğfar etmek ve sadaka vermek için büyük bir fırsat sunmaktadır.
Ramazan Bayramı: Kardeşlik ve Paylaşma Zamanı
2025 yılı Ramazan Bayramı, 30 Mart Pazar günü başlayacak ve 1 Nisan Salı günü sona erecek.
Ramazan Bayramı, oruç ibadetinin tamamlanmasının ardından Müslümanların sevgi, kardeşlik ve paylaşma duygularını pekiştirdiği önemli bir bayramdır. Bayram günleri, bayram namazı ile başlar ve aile büyüklerinin ziyaret edilmesi, fakir ve muhtaçların gözetilmesi gibi toplumsal dayanışmayı artıran geleneklerle devam eder. Ayrıca bayram öncesinde fitre verilmesi, ihtiyaç sahiplerine destek olmanın bir simgesi olarak kabul edilir