Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve bölgemizde sıcaklıkların fazla olması nedeni ile hem çalışanlar hem de kronik hastalığı olanlar için oruç tutmak zorlaşıyor. Eğer ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek istiyorsanız Özel Bodrum Hastanesi Diyetisyeni Billur Çalık’ın önerilerine göz atmanızda fayda var.
Ramazan ayında vücudumuz alıştığı rutinin dışına çıkmasına dengesiz beslenme de eklenince unutkanlık, yorgunluk, kabızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız. Tüm bunların yanında ramazan ayında en çok duyulan şikâyetlerden biri de kilo alımı olur.
Ramazan ayında yaklaşık 16 saat gibi uzun süren açlık nedeni ile 3 ana 3 ara öğün tüketerek hızlandırmaya çalıştığımız metabolizma hızımız; fiziksel aktivitenin de azalması ile düşer. Ramazan ayının getirdiği gösterişli sofralarla birlikte karbonhidrat kaynaklı beslenme ( hamur işleri, tatlılar, hamur kızartmaları, makarna, pilav, ekmek, kek, börek, pide…) artar. Bunun tam tersi olarak meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır. Bu nedenle ramazan ayında kilo almamanız hatta kilo verebilmeniz için ramazan aylarında da diyetinize devam etmeniz, yeterli ve dengeli beslenmeniz önem taşır.Eğer bu ramazan ayını sağlığınızıbozmadan geçirmek isterseniz günlük almanız gereken besin öğeleri miktarlarını sahur ve iftar yemeklerine paylaştırmalısınız. İftar başlangıcı, iftar, ara öğünler ve sahur olarak yemeniz gereken besinleri dağıtarak en az 4 öğün şeklinde beslenmelisiniz.
Çorbadan sonra 20 dk ara vermek gerekir
Sahur ve iftar saatlerinde yemeklere birden yüklenmeden önce başlangıç yemeği olan çorbayı içip kısa bir ara vermek (15-20 dak.) ve sonrasında hafif sebze yemekleri, ağır-yağlı olmayan et yemekleri, ızgara, buğulama, salata, yoğurt, ayran, cacık yenilmelidir. Sahura kadar olan arada ise meyve, galeta/grisini önerilen miktarda tüketilmelidir. İftardan sonra 2-3 porsiyon meyve çiğ veya komposto olarak tüketebilirsiniz. Tatlı ihtiyacı hamur tatlılarından değil; dondurma, komposto, hoşaf, sütlü tatlılardan sağlanmalıdır. Gün içinde oluşabilecek açlık hissini bastırabilmek için sahurda posadan zengin olan sebze ve meyveler, kepekli ekmek-çavdar ekmeği vb. besinler tercih edilmelidir. Ayrıca sahurda yumurta yenilmesi tokluk hissinin uzun süre korunmasını sağlar. İftardan sonra çay veya kahve içilecekse bu yemeklerden yarım saat sonra olmalıdır. Çünkü çay ve kahve yemeklerle birlikte aldığınız besin bileşenlerinden daha az faydalanmanıza neden olur.
Sahur, metabolizmanızı hızlandırır
Ramazan ayında mutlaka sahura kalkın. Ramazan ayında günlük beslenme programınızın ve hareket düzeyinizin azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlayacağı için sahura kalkmanız metabolizmanızdaki azalmanın en az olmasını sağlar. İftar sonrasında hareketsiz kalmayın; en az 30 dak. yürüyüş yapın. Oruç tutma sırasında vücut susuz kalacağı için iftardan sahura kadar geçen sürede en az 2-3 litre sıvı almaya çalışın.